"JOM! KITA DAULATKAN AL QURAN DAN SUNNAH"

" Sembahyang itu tiang agama. Barang siapa mendirikannya maka sesungguhnya ia telah mendirikan agama dan barangsiapa meninggalkannya maka sesungguhnya ia telah merobohkan agama." (Hadis riwayat Baihaki dari Ibnu Umar)

"Ya Allah Sekiranya Hari Ini Merupakan Hari Terakhir Kami, Kau Akhirilah Kalimah Kami Dengan Kalimah لآ اِلَهَ اِلّا اللهُ

Sesungguhnya aku menasihati kamu bukan bererti akulah yang terbaik di kalangan kamu. Bukan juga paling soleh di kalangan kamu. Kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya, seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna. Nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan.

-Imam Hassan Basri-

ILMU ITU UMPAMA BARANG KESAYANGAN KITA YANG HILANG, IANYA PERLU DICARI KERANA IA ADALAH HAK KITA
Imam Al Ghazali

Tuesday, 24 September 2013

PERANCANGAN RAWATAN


Multimodal terapi (MMT) adalah pendekatan psikoterapi yang diasaskan oleh Arnold Lazarus. Ia berasaskan idea bahawa manusia adalah makhluk biologi yang berfikir, merasa , bertindak , rasa , imiginasi, dan berinteraksi , dan bahawa setiap " kaedah " perlu ditangani dalam rawatan psikologi.

 Multimodal penilaian dan rawatan adalah mengikut acronym BASIC ID :
 • B     Behaviour / Kelakuan
 • A     Affect (emotions) /Kesan
 • S     Sensation (touch, smell, sight, hearing, taste)/   Deria rasa
 •     Imagery (thinking in pictures, self-image)/ Bayangan
 • C     Cognition (thinking in words, beliefs, attitudes, opinions, thinking styles)/ Pemikiran
 • I      Interpersonal (how we relate to others)/ Hubungan interpersonal
 • D     Drugs & biology (medications, substances, diet, /Dadah...ubat-ubatan
 •  

 • .  BASIC ID Satu komponen yang sangat penting kepada MMT Lazarus , BASIC ID  merujuk kepada tujuh dimensi personaliti. Dalam usaha untuk mewujudkan rawatan yang berjaya kepada individu tertentu, setiap dimensi yang perlu dipertimbangkan bersama-sama dengan defisit  dalam setiap individu .

   "B " merupakan tingkah laku yang boleh ditunjukkan melalui penggunaan tindakan yang tidak wajar , tabiat , gerak isyarat, atau kekurangan tingkah laku yang sesuai .

   "A" bermaksud kesan , yang boleh dilihat sebagai tahap perasaan negatif atau pengalaman emosi seseorang.

   "S" adalah sensasi , atau sensasi badan negatif atau gejala fisiologi seperti sakit , ketegangan , peluh , loya , degupan jantung yang pantas, dan lain-lain

  "I" bermaksud imej, yang merupakan kewujudan imej kognitif negatif atau gambar mental.

   "C " mewakili kognisi atau tahap pemikiran, sikap, negatif, atau kepercayaan.

   Kedua

   " I" bermaksud hubungan interpersonal , dan merujuk kepada keupayaan seseorang untuk membentuk hubungan yang berjaya dengan orang lain. Ia adalah berdasarkan kepada kemahiran sosial dan sistem sokongan

  . Akhirnya, "D " adalah untuk ubat-ubatan dan fungsi biologi , dan meneliti kesihatan individu fizikal , penggunaan dadah, dan pilihan gaya hidup yang lain .

   akan disambung kemudian

  No comments:

  Post a Comment