"JOM! KITA DAULATKAN AL QURAN DAN SUNNAH"

" Sembahyang itu tiang agama. Barang siapa mendirikannya maka sesungguhnya ia telah mendirikan agama dan barangsiapa meninggalkannya maka sesungguhnya ia telah merobohkan agama." (Hadis riwayat Baihaki dari Ibnu Umar)

"Ya Allah Sekiranya Hari Ini Merupakan Hari Terakhir Kami, Kau Akhirilah Kalimah Kami Dengan Kalimah لآ اِلَهَ اِلّا اللهُ

Sesungguhnya aku menasihati kamu bukan bererti akulah yang terbaik di kalangan kamu. Bukan juga paling soleh di kalangan kamu. Kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya, seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna. Nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan.

-Imam Hassan Basri-

ILMU ITU UMPAMA BARANG KESAYANGAN KITA YANG HILANG, IANYA PERLU DICARI KERANA IA ADALAH HAK KITA
Imam Al Ghazali

Sunday, 26 April 2015

Hospital Oh Hospital...

Ada la...satu malam tu ,  lebih kurang pukul 10.45 malam....anak aku(Aby 13 tahun) menangis teresak-esak sebab terlalu sakit di belakang pinggang.  Aby jarang menangis kecuali kalau dia sakit sangat. Kami risau takut.... batu karang...sebab bini aku dah kena karang dalam hempedu...

 Aku pun  suruh bini aku siap untuk bawa Aby pergi ke klinik.   Tinggallah anak aku tiga orang kat rumah.... sebab dia orang dah nak tidur..esok sekolah

Kami pun pergilah satu klinik yang biasa kami pergi...punya ramainya orang....dan pembantu klinik tu pun dah tak mahu terima pesakit...sebab klinik akan ditutup pukul 12 malam.  Dia pun mencadangkan pergi ke sebuah Hospital Swasta...(tak payah sebut nama la no) sebab dia orang beroperasi 24 jam....Terlintas juga nak pergi Hospital Kerajaan tapi....mesti lambat punya...itulah perkara yang terlintas  dalam fikiran aku...( bila cakap pasai Hospital kerajaan.)

Lalu kami pun terus pergi ke Hospital Swasta berkenaan...tanpa berlengah masa.... sebab anak dok sakit.  Bila selesai membuat pendaftaran.....kami tunggu lebih kurang 15 minit kemudian Pembantu Perubatan panggil untuk buat ujian saringan....biasala ambil BP..Tanya sakit apa...detail..

Lepas tu lebih kurang 15 minit juga baru dia orang panggil jumpa doctor...
Doktor pun buat pemeriksaan .....ada la prosedur dia kut....dia tekan-tekan perut anak aku...
anak aku pun dah tak sakit macam mula-mula tadi...tapi ada bahagian-bahagian yang dia rasa sakit bila di tekan semasa pemeriksaan doctor..

Bila dah selesai aku pun tanya...

."kenapa doctor anak saya"

Apendik....kena masuk wad untuk opreration... kata doctor...(aku kenal doctor tu masa aku kerja kat GH dulu tapi dia tak ingat aku kut)

Haaa.....terkejut badak aku...betui ka doctor

Ya la kena masuk wad bagi pakar tengok....kata doctor tu

Dalam kepala aku terfikirlah ribuan ringgit yang perlu di bayar...insuran takda....

Dulu Aby (5 tahun) pernah di masukkan ke wad Hospital situ untuk sambungkan lidah yang hampir putus kerana terjatuh dalam bilik air.

Ribuan ringgit juga aku bayar....itupun setelah dapat diskaun sikit kerana aku kenal Doktor yang merawat Aby tu...

Akhir cerita aku minta doctor tadi tolong refer ke GH ja....dia pun tak cakap banyak....ok boleh katanya...mungkin dia pun tahu ...ini orang takda duit punya orang....

Setelah selesai buat bayaran (RM30.00) kami terus pergi ke GH. Mungkin Aby kena admit kat wad malam ni....aku cuba yakinkan anak aku supaya dia tak takut.  Jam menunjukkan hampir pukul 12
 malam....bini aku telefon anak-anak dirumah....semua dah tidur....Alhamdulillah lega satu hal.

Sampai di GH (General Hospital)  kami pun buat la pendaftaran....orang ramai juga...Pendaftaran agak mudah juga..semua sistem online.....tapi kerani (perempuan)  pendaftaran tak pernah senyum langsung... adui takpalah...

20 minit kemudian dia orang panggil masuk bilik saringan....prosedur biasa....lepas tu kami pun tunggu giliran lah nak jumpa doktor......tunggu....punya tunggu....punya tunggu.....jam sudah pukul 4.00 pagi. Bayangkan kami sampai dari pukul 12.00 malam .....nasib baik sakit anak aku dah berkurangan...

Aku dan anak bini aku bersabar ja lah....bukan kami saja....orang lain pun sama....tapi kami lah pesakit yang paling akhir untuk malam tu...

4 jam menunggu....esok aku kerja,  bini aku kerja,...anak nak sekolah.....Aby pun nak kesekolah sebab ada pertandingan Nasyid wakil sekolah.....nak marah pun ada....tapi.....

Aku dah jadi serupa kucing nak beranak....duduk tak kena....berdiri tak kena.....geram sungguh.
Aku dok tercari...cari la kawan2 lama MA ka...NUrse ka yang kenal aku kut2 boleh tolong bagi cepat jumpa doktor....hampeh...

Bila doktor panggil masuk bilik rawatan....doktor pun interview Aby....
sakit dah semakin berkurang....dari skala 7/10....tinggal 2/10... ja
 Doktor kata :  kalau apendik dia akan sakit berterusan dan makin lama makin bertambah sakit...tapi sakit Aby dan makin berkurang.....lagi pun Aby sakit di bahagian belakang.

Lega....aku dengar komen doktor macamtu....

Tapi doktor suruh pi buat xray juga...dan buat urine pregnant test (UPT)....kuang.....kuang....kuang
terkejut badak aku.... doktor suruh anak aku buat UPT....biar betul....anak aku pun serba salah bila aku tengok muka dia.....
Doktor kata itu prosedur biasa.....sebab ada kes budak sekolah dok sakit perut....tau-tau dah 9 bulan.

Pi la buat urine test dan resultnya negative.....kami tergelak la anak beranak dengan bini aku....adui..
 malam yang penuh suspen...

Kemuadian kami pi buat Xray....sampai kat kaunter Xray..juru Xray terus panggil cikgu...kat bini aku....ooo....rupa2nya anak murid bini aku....bini aku tak berapa ingat tapi....anak murid ingat muka cikgu dia.....alhamdulillah....proses xray jadi mudah dan cepat...

Lepas selesai semua...kami balik jumpa doktor balik....dia kata takda apa....angin ja kut...
Dia pun bagi ubat angin MMT dan ubat tahan sakit ja....kami pun akur...
Lega ....sungguh sebab tak kena masuk wad.....lagi lega sebab tak kena buat operation.....otherwise...hampa faham2 la no.

Lepas pi ambil ubat kat farmasi....kami pun balik...sampai rumah dekat pukul 5.00 pagi...
Sempat tidur sebentar sementara nak subuh.....
Lepas subuh....bini ..nampak letih dan mengantuk sangat aku pun tak bagi dia pi sekolah.
, Aby pun tak pi sekolah.....aku terpaksa hantar anak-anak lain ke sekolah.....dan aku pun tak mampu nak pergi kerja....cuti la...
Ini baru kisah aku sekeluarga yang mendapatkan rawatan di Hospital.....macamana keluarga2 lain

Apa yang aku nak "highlight"  masa menunggu yang terlalu lama....masalah yang tak pernah selesai dari zaman aku kerja di hospital tahun 1990an...

Bayangkan aku sekeluarga tidak dapat pergi kerja keesokkan harinya kerana terlalu mengantuk
Keluarga lain pun pasti menghadapi masalah yang sama....

Produktiviti ..Integriti...  akauntabiliti.....semuanya tercabar...kerana kelemahan pengurusan tenaga kerja dan masa pihak lain
Sampai bila Hospital kerajaan nak dilabel...begitu....zaman dah berubah ...jom lah berubah
Kita dah takmau dengar alasan kekurangan doktor....

No comments:

Post a Comment