Wednesday, 9 July 2014

BUKIT TINGGI, SUMATERA BARAT, INDONESIA7 Jun 2014...Pukul 5.00 am kami dah sampai kat KLIA2  sebab flight kami pukul 7.50 pagi.. datang dengan agensi mudah sikit...semua dia orang uruskan tapi kena juga....duit tambahan untuk luggage pergi dan balik....rupanya kalau nak travel dengan AirAsia kena bawa beg kecil-kecil yang 'hand carry' sebab boleh bawa naik atas.   

Aku tak pernah naik AirAsia...patutla nama pun tambang murah..semuanya dia pekena sebab nak cover tambang murah.....kena hati-hati juga dengan orang agensi..kadang2 depa ni pun ambil kesempatan...Kalau naik MAS dengan group dia tak caj pun luggage besar mana sebab groupkan ramai.

First time kat KLIA2..baru beroperasi


Tak sabar nak naik kapal terbang....


Minangkabau International Airport, PadangPDG | Minangkabau International Airport | West Sumatra |
Minangkabau Airport


ASEAN University Games 2014 Palembang Emas 2018

Kena isi borang Imigration...untuk setiap seorang....lambat la
kena simpan keratan form imigration tu baik2..sebab masa balik nanti imigration akan ambil balik keratan tu

Depan Hotel Penginapan Gran Malindo di Bukit Tinggi  ok...la


Singgah sebentar di Lembah Anai dalam perjalanan dari Padang ke Bukit Tinggi

Rumah Adat Baanjuang.....Muzium orang Minang....disinilah ada maklumat tentang adat pepatih ,adat temenggung. Harta rendah , harta tinggi, sistem keluarga dalam rumah gadang dan hubungan dengan Kesultanan Negeri Sembilan.


Part makan nasi Padang yang paling best.....rupanya dia serve banyak lauk tapi sikit2 .....
Apa lagi aku anak beranak belasah ja.....sedap sebab kelaparan


Tak sabar nak makan dah ni...

Telur dibalut dengan usus lembu....rasanya macam otak-otak ikan tenggiri.....sedap..oooTelekung nya cantik2 dan murah bolehla....beli untuk buahtangan
Kain-kain sulaman banyak di sini...orang perempuan pasti teruja...tapi aku control....walaupun bini akau dok jeling dengan penuh makna.....Jus avacado..dicampur coklat sedap..Istana Basa Pagar Ruyung


Aby naik kuda  5000 rupiah...ja

Aniel pun nak naik juga

Entrance Istana


Breakfast kat Hotel


Senibina yang unik dan menarik

Jam Gadang ....tempat tumpuan di Bukit Tinggi..kalau hari cuti sabtu dan ahad orang ramai

Latar belakang Gunung Merapi...gunung berapi yang masih aktifKat sini , kita kena berhati-hati sikit, akan ada sekumpulan lelaki yang mengaku menjadi 'guide' untuk bawa kita masuk kedalam terowong dengan bayaran RM6.00 satu kepala, padahal kalau kita masuk sendiri ramai-ramai pun boleh keluar juga bukan jauh mana pun dalam tu , lebih kurang 1 km ja, cuma kalau ada guide ada banyak cerita....la Mungkin cerita rekaan yang banyak  daripada yang betul....Wallahuaklam.


Lubang Jepang...terowong yang dibina oleh tentera Jepun, kami anak-beranak tak masuk pun....aku bawa anak pergi ronda kat gerai-gerai kraf tangan berdekatan situ . Aku beli baju dan kasut capal yg murah-murah.

 


Kat Tasik Meninjau...tasih kawah gunung berapi terbesar...agaknya
Aku dan sunset....


Makan malam sebelum ke Hotel di PadangHotel Bunda di Padang

Dah nak bertolak ke airport flight pukul 8.50 am waktu Indonesia...waktu kita 9.50 amSecara keseluruhannya takda apa yang menarik sangat selain dari seni bina rumah gadang dan makanan nasi Padang...pelancung asing takda langsung samada orang barat,, arab, jepun china kerana sini takda 'night life' macam kat Thailand @Jakarta@KL...

Tapi yang hebatnya..setiap satu Kilometer ada sebuah Masjid...dan ada beberapa buah masjid yang dibina melalui sumbangan orang Malaysia dan NGO di Malaysia seperti ABIM dan lain-lain.
Bangunan perniagaan 100 peratus milik orang melayu di sini....bangsa lain aku tak jumpa pun...
Kalau yang tak pernah pergi tu boleh la....sesuai untuk orang Malaysia...sebab bahasa dan makanannya lebih kurang sama atau kita dah biasa dengannya.
 
ps. Jangan lupa bawa  international traveling plug untuk caj gajet-gajet anda sebab soket di hotel-hotel tak sama  dengan kita.


No comments:

Post a Comment

sajak MELAYU

MELAYU Melayu itu orang yang bijaksana Nakalnya bersulam jenaka Budi bahasanya tidak terkira Kurang ajarnya tetap santun J...