“Dan
Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang
menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang
bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya
(Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan
(Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima,
yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan”
AL-ANAAM :99
Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa
Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini
delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California. Antara
keunggulannya ialah susunan dalamannya. Apabila kulit berkilat buah ini
dikupas, akan kelihatan kantung-kantung kecil berjus segar, manis masam
rasanya. Kebanyakan budaya, delima melambangkan kesuburan dan panjang
usia. Orang Cina misalnya menyajikannya sewaktu upacara perkahwinan
karena ia dianggap lambang kesuburan, kemakmuran dan keturunan besar.
Dalam zaman Nabi Musa as, delima sudah ditanam di Palestin, Syria dan
Lebanon. Rimmon, kota silam yang dikatakan bandar Hebron kini, terkenal
karena pengeluaran delima atau rumman, sempena namanya.
Nama perkebunan delima ialah Punica
granatum diambil dari perkataan Perancis yang bermakna epal yang
berbiji. Delima dipercayai berasal dari Iran, kawasan banjaran Himalaya
dan utara India. Ia berkembang sebagai bahan masakan dan ditanam di
pesisir Mediterranean, disesuaikan dengan kawasan suhu dingin dan panas.
Delima tumbuh seperti pokok semak atau pokok biasa setinggi 3-6 meter,
atau ada kalanya 9 meter. Biasanya daunnya luruh tetapi beberapa kawasan
pula, pokoknya malar segar.
Buahnya mula berkurangan selepas usia 15
tahun. Namun delima sejenis pokok tahan lama sehingga 200 tahun.
Bunganya berwarna keunguan, putih atau campuran dwiwarna. Ia digunakan
sebagai celupan warna merah yang sudah digunakan berabad-abad di Asia
Tengah. Daunnya berkilat dan kuat berbentuk perisai. Warna dan bunganya
yang bagus terakam dalam maksud firman Allah swt. Keunggulan delima
ialah susunan buahnya yang diperkukuh oleh tapal kulit yang memelihara
mutu buah sehingga enam bulan. Delima boleh berbuah antara setahun dan
tiga tahun selepas ditanam. Pasaran Timur Jauh adalah destinasi utama
dagangan delima. Khasiatnya tinggi kaya dengan zat sodium, riboflavin,
thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus. Ia juga sejenia
penawar karena kandungan antioksidan yang tinggi bagi penyakit jantung,
cepat tua dan barah. Biji delima yang kering digunakan untuk masakan
asli India Utara. Bijinya adalah gantian kismis bagi bahan membuat kek.
Source : copy&paste Mohd Nuri.
No comments:
Post a Comment